Programma's

Gezondheid - De gezonde gemeente

Gezondheid - De gezonde gemeente

Portefeuillehouders:   Groothuismink, van der Laan, Onclin, Slegers

Doelstelling

We staan als gemeente samen met bewoners en partners voor een dubbele uitdaging rond de gezondheid van de Zaankanters. We willen de gezondheid van de stad als geheel vergroten, maar ook de gezondheidsverschillen verkleinen door gezondheidsachterstanden aan te pakken. Dat betekent onder meer dat we een gezonde leefstijl willen stimuleren door de gezonde keuze makkelijker te maken, en dat we werken aan een gezonde leefomgeving. We bieden ondersteuning aan kinderen, volwassenen en ouderen die dat nodig hebben. Met als doel dat inwoners zich prettig voelen en kunnen meedoen in de samenleving, maar ook om de zorgkosten in de toekomst beheersbaar te houden.

Voortgang 2023

4.1 Preventie, sporten en bewegen
Om de gezondheid van de Zaankanters te versterken en onderlinge gezondheidsverschillen te verkleinen, is het Zaanse integrale plan van aanpak Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) vastgesteld door college en ter goedkeuring ingediend bij het ministerie van VWS. Het plan is verbonden met het Integraal Zorg akkoord (IZA).

Het Zaans Lokaal Sportakkoord II is in juni opgeleverd en maakt deel uit van het GALA.

We gaan er van uit dat deze akkoorden samen een stevige sociale basis vormen dat bijdraagt aan een gezonde leefomgeving. Naast de inzet van professionals zijn maatschappelijke initiatieven voor en door burgers hierbij van essentiële waarde. Hoe de gemeente dit de komende jaren (gebiedsgericht) verder kan versterken en ondersteunen, werken we nog uit. Dit geldt zowel voor kinderen en jongeren (opgroeien in een kansrijke omgeving) als voor volwassenen. Vooruitlopend hierop worden in 2023 vanuit de SPUK GALA alvast een aantal initiatieven financieel ondersteund, waaronder de Next Level Chill Academy.  De veranderingen die we met het GALA voor ogen hebben, vragen om een lange adem. Naast het versterken van de sociale basis zetten we in op het stimuleren van gezond gedrag en gezonde keuzes. Daarnaast nemen we maatregelen om hindernissen die een gezonde leefstijl in de weg staan te verwijderen. We leren gaandeweg en stellen dit plan van aanpak bij als het nodig is. Er wordt gewerkt aan een collectief veranderings- en bewustwordingsproces dat jaren in beslag neemt.

De Zaanse sportinfrastructuur had flink te kampen met de verhoogde energielasten. Vanuit de inflatiereserve is geïnvesteerd in LED verlichting, om een structurele lastenverlichting voor sportverenigingen te bewerkstelligen. Het proces van optimalisatie sportpark Hoornseveld is ietwat vertraagd vanwege de vergunningsaanvraag van de gefuseerde voetbalvereniging en het gegeven dat er onvoldoende stroom geleverd kan worden.

4.2 Jeugdhulp
Wat betreft de inzet van de AEF middelen lopen we financieel iets achter op de planning. Er zijn projecten later gestart in verband met capaciteitsproblemen en personele wisselingen. Inmiddels lopen alle projecten vanuit de besparende maatregelen, alleen zullen de effecten iets later zichtbaar zijn.
De uitgaven voor de specialistische jeugdhulp komen onder de streep gelijk uit op wat we begroot hadden. Tussen de posten is wel een verschuiving. Dit wordt verder toegelicht onder het kopje financiën.

Inhoudelijk zijn er verder bij Jeugdhulp geen afwijkingen te melden. Alles wat we omschreven hebben in de begroting en de voorjaarsnota, zijn de onderwerpen waar we nog steeds op aan het werk zijn. Wel is vlak voor de zomervakantie de landelijke Hervormingsagenda Jeugd definitief vastgesteld. De acties uit deze agenda hebben we verwerkt in drie programmalijnen, namelijk voorveld/preventie, lokale team en specialistische jeugdhulp. Met de stakeholders, die horen bij deze drie programmalijnen, gaan we aan de slag om deze lijnen verder vorm te geven. Ook gaan we de regionale samenwerking nog verder vormgeven naar aanleiding van de opdracht vanuit de Hervormingsagenda om een robuuste jeugdhulpregio te zijn.

4.3 Maatschappelijke ondersteuning en ouder worden
De voortgang van de locaties voor maatschappelijke opvang loopt helaas achter op de planning. Naast vertragingen bij de verbouwingen aan de Boschjesstraat en Zaanerf (raadsinformatiebrief 7864444) duurt ook de voorbereiding van de verbouwing aan de Klaas Katerstraat voor Opvang Jongvolwassen Dak- en Thuislozen langer dan gepland. De vergunningaanvraag neemt meer tijd en wordt nu verwacht voor eind november 2023. De oplevering aan het Leger des Heils van de Klaas Katerstraat staat nu gepland voor medio 2024. Daarna starten we met vernieuwing van de locatie aan de Bosschjesstraat (voor Kortdurende Maatschappelijke Opvang). De verwachting is dat deze eind 2024 opgeleverd wordt. Ter overbrugging maken we vanaf oktober 2023 tot uiterlijk eind augustus 2025 gebruik van de voormalige trainingscentra van Leviaan in Wormerveer. Voor de verbouwingen maken we gebruik van de gelden uit het Plan Blokhuis.

4.4 Zorg & veiligheid
In het kader van de aanpak van overlastgevende groepen (volwassenen) in Zaanstad is een lokale subsidieaanvraag gedaan en gehonoreerd door ZonMW, welke ruimte biedt om een Wijk-GGD’er langdurig (vier jaar) in te zetten voor de vroegtijdige signalering en goede opvolging van meldingen.

De pilot Buiten-re-integratiecentrum van Stichting Surant is geëvalueerd en loopt van rechtswege af per 1 januari 2024. Als in individuele gevallen rond Zaanse inwoners met een detentieverleden behoefte is aan inzet van een ervaringsdeskundige voor motivering cliënt en warme toeleiding naar het juiste loket, kan een keuze worden gemaakt uit een breed pallet aan partners. In het kader van de optimalisering van het werkproces en de ambities op nazorg wordt dit jaar nog de capaciteit van de gemeentelijke regisseursfunctie op nazorg uitgebreid. Ook wordt gewerkt aan een regionale werkwijze die in Zaanstreek-Waterland tot meer eenduidigheid en kwaliteit moet leiden. U bent hierover reeds geïnformeerd in de raadsinformatiebrief van 25 juli 2023 (kenmerk 7658525).

Er is gestart met de inzet van extra capaciteit bij Veilig Thuis om te komen tot (aangescherpte) samenwerkingsafspraken tussen Veilig Thuis en de lokale teams.

Binnen de regionale samenwerking Allen voor Eén is in oktober 2023 een (vervolg) subsidieaanvraag bij Zonmw gedaan ten behoeve van Straattriage en Specialistische Bemoeizorg. Deze projecten richten zich op een betere samenwerking tussen gemeenten, politie en GGD/MABZ ten aanzien van niet-acute meldingen bij de politie en de aanpak van personen die veelvuldig overlast veroorzaken. Nb. Voor het doen van deze vervolgaanvraag is een kwartiermaker aangesteld bij de gemeente Zaanstad (afdeling Kennis), welke (ook) is gefinancierd uit een subsidie van Zonmw.

De kosten voor een aantal onderdelen van het plan van aanpak van de proeftuin Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming regio Zaanstreek-Waterland, vallen hoger uit dan aanvankelijk begroot. Hiervoor zijn aanvullende middelen gevonden binnen bestaande middelen.

Lasten & baten

(bedragen x € 1.000)

178.474

22,7 %

12.151

1,5 %

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2023 15:47:56 met de export van 11/15/2023 15:42:13