Programma's

Duurzaamheid - De duurzame gemeente

Duurzaamheid - De duurzame gemeente

Portefeuillehouders:   Breunesse, Groothuismink, Tuijn

Doelstelling

Zaanstad werkt aan een duurzame stad die klaar is voor de toekomst. Klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en grondstoffenschaarste beïnvloeden ons leven steeds sterker. Om de negatieve gevolgen te beperken, zijn mondiaal, nationaal en regionaal afspraken gemaakt, waar Zaanstad invulling aan geeft. Samen met inwoners en partners werken we aan een klimaatneutrale stad die (uiterlijk) in 2040 netto geen CO2 uitstoot. Om in 2050 een circulaire stad te zijn, maken we toenemend gebruik van hernieuwbare (energie)bronnen en voorkomen we afval en vervuiling. Zaanstad past zich aan het veranderende klimaat aan, waarbij we ook de biodiversiteit versterken . Door milieubelasting terug te dringen, verbetert de kwaliteit van de leefomgeving.

Voortgang 2023

3.1 Klimaatbestendige, groene en gezonde omgeving
De aanpak Krommenieër Woudpolder en het uitzichtpunt lopen vertraging op, onder andere als gevolg van aanpassingen in het ontwerp. Beide deelprojecten worden doorgeschoven naar 2024.

3.2 Klimaatneutraal 2030-2040
De opzet van zowel een loket voor bedrijven en inwoners loopt vertraging op. De belangrijkste reden hiervoor is een ingelaste marktconsultatieronde. Medio 2024 zullen beide loketten naar verwachting operationeel zijn.

Binnen de opgave sturen we ook op de verduurzaming van de gebouwde omgeving. We kunnen minder voortvarend aan de slag met besteding van gelden bestemd voor isolatie, omdat er extra maatregelen nodig zijn in het kader van natuurbeheer (denk aan vleermuizen in de spouwmuur). De Provincie is het bevoegd gezag op dit dossier. De verwachting is dat er begin 2024 meer duidelijkheid op dit dossier vanuit de Provincie (de omgevingsdienst) komt.  

De geplande stappensubsidie is doorgeschoven naar 2024 door een tekort aan capaciteit.

We zijn goed op weg met de besteding van de eerste SPUK gelden, bijvoorbeeld met al meerdere teams van energie fixers. Deze aanpak zijn we aan het opschalen met onze partners, corporaties en Werkom. Het kost meer tijd dan gepland om voldoende mensen (fixers) op te leiden, waardoor de besteding op dit moment nog achter loopt op de planning. Wij verwachten in het eerste kwartaal van 2024 een inhaalslag te maken.

3.3 Circulair Zaanstad 2050

Om de hoeveelheid restafval verder te verminderen (op naar 100 kg restafval per inwoner) is aanvullend op de afspraken in de begroting een stappenplan uitgewerkt om te komen tot een nieuw grondstoffenplan in 2026. Deze uitwerking is voor de zomer met de raad gedeeld.
Wij hebben de uitvoeringslijnen Circulaire Economie uit 2016 geactualiseerd en verwerkt in onze aanpak voor 2024.

Lasten & baten

(bedragen x € 1.000)

43.360

5,5 %

35.442

4,5 %

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2023 15:47:56 met de export van 11/15/2023 15:42:13